Headerbild

Rapport om kavlar

2005-10-02

 

Varför har vi lag på TioMila?

 

Nu är jag förb-d! Vi har inget lag på 25-Manna i år. Nu byter jag klubb till Halden istället. Inte hade vi något gubblag på H55-kavlen i Linköping heller. Fy f-n vad det känns trist. Stafetter är ju så kul då dessa erbjuder lite extra spänning och skapar inspiration.

 

Detta var den spontana tanken när jag fick höra att vi inte anmält något lag till 25-Manna. Tyvärr så måste man vara vuxen, lugn, klok, tänka efter, inte brusa upp och inte förstöra den goda stämningen.

 

Om man då skall vara klok och studera hur läget ser ut i klubben just nu, så ser det inte så bra ut om man vill få löpare till olika kavlar.

Klubben har för närvarande 4 damer och 12 herrar från 16 år och uppåt som det senaste året sprungit mer än 6 tävlingar i tävlingsklass på nationella tävlingar (Källa Sverigelistan). Dessa har fördelats enligt nedan. Till detta tillkommer några få ungdomar under 16 år som inte är rankade enligt Sverigelistan.

 

·        D35 1 st

·        D45 1 st

·        D60 2 st

·        H18 1 st

·        H21 1 st

·        H35 1 st

·        H45 2 st

·        H50 1 st

·        H55 2 st

·        H60 1 st

·        H65 2 st

·        H70 1 st

 

Om man studerar ovan nämnda fakta så blir man lite överraskad att vi överhuvudtaget lyckats skramla ihop lag till större kavlar. Ett konkret exempel är hur vi lyckades få ihop ett TioMila lag då det enligt ovan endast är en senior som tävlar regelbundet. Min avsikt är inte att ställa TioMila mot några andra kavlar utan bara använda det som exempel för mitt resonemang. Vad var anledningen till att vi trots denna situation jobbade för att få ett lag till tävlingen? Om vi tittar på det lag som sprang så bestod det av bl.a. två löpare som inte tävlat de senare åren och en löpare som sprang halvskadad. Laget innehöll även ”gubbar” för att det skulle bli fullt lag. Vilka av löparna ville innerst inne springa och vem tog beslutet att vi skulle ställa upp med ett lag? Det fanns kanske olika anledningar till att vi ställde upp med ett lag:

  • Det brukar vara så

  • Vi måste se till att vår få stjärnor får springa så att de inte lämnar klubben

  • Det fanns en majoritet av löpare som ville springa

  • Klubben ansåg att vi skulle ha ett lag

  • Etc

 

Varför är beslutet att vi skall springa TioMila men inte 25-manna? Vem tar beslutet och på vilka grunder tas beslutet? Fanns det inte löpare som var intresserade av 25-manna? Hade man kollat om det fanns intresse? T.ex. hade hela familjen Talltjärn lovat att springa och då fattades det ”bara” 21 löpare.

 

Vi kan mobilisera i klubben vilket t.ex. TioMila visar och kanske framförallt våra tre (fyra) större tävlingsarrangemang som vi genomfört i år. Det har knakat och varit jobbigt att få ihop ansvariga för tunga poster till våra arrangemang men vi lyckades. Måhända hade det blivit för tungt om vi inte haft samarrangemang med EOL på de sista tävlingarna under hösten. Vi hade några ledare (t.ex. Torgny) som fick dra ett tungt lass. Ett annat exempel var banläggare Holger som hade hjärtproblem och fick ge de sista instruktionerna från sjukbädden när hjärtat började krångla. Snacka om att klubben har eldsjälar!

 

En helt annan reflektion är att klubben ordnar fyra tävlingar under ett år, så att ca 10-15 medlemmar (däribland jag själv) kan springa tävlingar på helgerna! Detta är ett ytterligare intressant område att diskutera men får utvecklas vid något annat tillfälle.

 

Besluten om deltagande tas normalt av våra valda ansvariga för tävlingskommitten, UK och anmälningssekreterare utifrån vilka som anmält intresse. Jag har (den felaktiga?) uppfattningen att det är få som anmäler sig till kavlar eller säger till. Våra representanter måste fatta beslut utifrån sina tolkningar och påverkas ibland av någon som lyckats ragga ihop några löpare som vill springa någon enskild kavle. Vi skall naturligtvis ha fullt förtroende för att våra valda representanter fattar rätt beslut utifrån sin tolkning av situationen.

 

Nu kommer den intressanta frågan, hur hjälper vi till att skapa rätt beslutsunderlag för våra ledare? Vad vill klubben OK Tor när det gäller stafetter? Klubben borde ha en åsikt då man i stafetterna mera representerar klubben än sig själv. Vem är klubben? Klubben är vi allihop och inte endast t.ex. valda ledare, styrelse, etc. Har vi/du klart och tydligt uttalat vår/din åsikt om vad vi vill springa och inte springa. Har var en och ställt sig frågan om man varit tillräckligt tydlig i vad man tycker i denna fråga?

Jag kan sanningsenligt svara för mig själv och konstatera att jag inte varit speciellt tydlig mer än vid ett tillfälle i år.

 

Hur skall vi kunna ta rätt beslut om deltagande i stafetter om ingen mumlar ur skägget?

 

Det finns en mängd möjligheter till att ge uttryck för sin åsikt och varför inte nyttja dessa?

 

Min personliga uppfattning är att det enda sättet för oss i nuvarande situation med få aktiva löpare, är att satsa på kombinationslag om vi skall ställa upp i kavlar som kräver många deltagare i laget. På kavlar som kräver få löpare kan vi nog skrapa ihop rena klubblag.

Då måste vi naturligtvis aktivt göra det valet och jobba för detta. Är det fult med kombinationslag? Inte enligt min mening då situationen är att många klubbar har en tynande verksamhet idag. Låt oss ta TioMila som exempel. Vissa har sagt att TioMila är en elittävling och då skall man väl dra konsekvenserna av detta. Låt Halden och några Svenska och Finska klubbar göra upp om segern. Det är max 15-20 lag som har möjlighet att vinna denna tävling. Övriga göre sig icke besvär!

 

Tror inte TioMila-arrangörerna innerst inne är intresserade av att det blir så få lag. Dessa vill nog ha så många lag som möjligt men trenden under senare år har varit att det blir färre och färre lag. Man har till och med varit tvungen att skapa en gubbklass för att hålla uppe omsättningen!

Här skulle man kunna sätta i system att ha kombinationslag då det säkert finns många klubbar med få löpare som skulle vilja vara med i tävlingen. I nuvarande dataålder skulle det vara lätt att skapa ett system som innehåller en pool av löpare dit man får anmäla sig frivilligt. Eftersom alla löpare är rankade i Sverigelistan så kan man ju skapa ”rättvisa” och jämna lag om man säger att lagen får ha minimum en viss rankingpoäng i genomsnitt. Man tar då vara på både duktiga och mindre duktiga löpare.

Är detta rättvist och tappar man klubbkänslan? Tja om man tittar på de ”bra” lag som finns med så är de redan ”kombinationslag” men råkar bära samma klubbtröja. De flesta framgångsrika klubbarna har löpare från andra klubbar och orter i sina lag. Man kan ju även titta tillbaks när vi var ungdomar när man på planen delade upp i olika lag genom att välja lagmedlemmar en i taget. Tror att alla kämpade trots att det var spontana sammanslutningar av lag och olika varje gång.  Kan detta vara en ide att driva vidare? Vad tycker Du?

 

Det som förmedlas i denna artikel är mina helt egna personliga åsikter och inte en officiell åsikt från styrelse eller något annat. Jag tar mig bara friheten att nyttja våra officiella kommunikationskanaler för att stoppa ner mina åsikter i era halsar!

 

Jag vill uppmuntra till ökad tydlighet i denna fråga inom klubben, där var och en berättar vad han eller hon vill i kavlefrågan i allmänhet och inför kommande kavlar. Tänk vad kul det kan bli om vi får lite mera kraftfulla uttalanden som:

 

·        Får jag inte springa långa natten så bränner jag ner klubbstugan

·        Blir jag uttagen till Siljanskavlen så går jag ur klubben

·        Jag springer om jag blir uttagen men vill inte säga något själv utan vill att man tjatar på mig några gånger så att jag känner mig betydelsefull

·        Har vi inget lag till Smålandkavlen så skickar jag en stinkbomb till UK

·        Får jag inte springa första på Novembersprinten så tänker jag minsann inte ställa upp i någon annan kavle

 

All uttalanden är väl inte så välformulerade men tänk vilken debatt vi skulle få och det skulle bli enklare och tydligare för UK att veta om lag skall anmälas och vilka som vill springa. Tig inte ihjäl denna fråga utan säg din åsikt! Du kan även få den publicerad om Du vill.

 

Kom på medlemsmöten, kryssa i anmälningsblanketten avseende kavlar eller berätta till UK, ledare, styrelse eller vem som helst. Säg bara något!

 

Jag tycker personligen vi skall anstränga oss för att få kavlelag till olika kavlar då detta är de få tillfällen då vi kan dela mål och springa för klubben i egna eller kombinationslag. Vi kanske kan locka tillbaks löpare som har försvunnit ut i periferin om vi får gemensamma mål som engagerar flera?

 

Läs senaste Skogssport och ta del av vilket problem vi har inom sporten (Ola Gustafsson, sida 50, ”En utmaning att vända siffrorna”) och hur kul det kan vara med kavlar ibland (Magnus Ihreskog, sid 49, ”När vardagen plötsligt blir till fest”).

 

Kom ut ur busken och säg vad DU tycker!

 

För att möjligen föregå med gott föredöme? Jag vill springa Gubb-TioMila, H55-klassen på H43-kavlen, DM, 25-Manna och H200 på Smålandskavlen. Ställer upp på andra kavlar om det finns ett starkt intresse från andra löpare och jag eventuellt behövs i laget. Jag vill att de ”bästa gubbarna” ställer upp i de kavlar som jag vill springa.

 

Om jag inte får springa mina kavlar då……………………..

 

Lite skämt och ”mycket” allvar.

 

Kari T

 

P. S. Som om det inte var nog med detta! När man lagom hetsat upp sig, lyckats bli riktigt förb-d och tänker publicera denna dräpare, så ringer telefonen på söndag kväll och man meddelar att vi kanske skall ha lag på 25-manna i alla fall.

Att man aldrig kan får vara ilsken ifred!

Adress

OK Tor - Orientering Ektorpsvägen 16 64431 Torshälla

Kontakt

Tel: [saknas] E-post: info@oktor.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in